Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Marea Britanie și Franța rămân în zona roșie

Românii care se întorc în țară din Franța sau Marea Britanie vor trebuie să stea în carantină timp de 14 zile după ce autoritățile au decis să mențină cele două state în zona roșie. Măsura nu se aplică celor care au fost vaccinați cu ambele doze.

Turcia și Cipru, două state în care românii merg des în vacanță, au trecut în zona verde, astfel încât românii nu mai au nevoie de test negativ sau carantină la întoarcerea în țară.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat vineri seară decizia cu nr.37 prin care sunt actualizate țările/teritoriile cu risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență.

Marea Britanie este trecută în zona roșie ca urmare a prezenței unei variante de virus care se transmite mai ușor, varianta cunoscută drept indiană.

În cazul Franței, autoritățile precizează că este menținută aceeași rată de incidență ca săptămâna precedentă deoarece în urma actualizărilor din bazele de date au fost excluse cazuri, având ca rezultat o scădere artificială a ratei de incidență la 14 zile.

În zona roșie se mai află destinații de vacanță alese des de români precum Maldive sau Seychelles. Singurul stat european, în afară de Franța și Marea Britanie, din zona roșie este Lituania.

În zona galbenă, în care sunt exceptați de la carantină cei care prezintă un test negativ și cei vacinați, se află state europene cu comunități de români precum: Olanda, Belgia, Danemarca sau Grecia.

Potrivit clasificării întocmite de autorități, cei care vin din țările aflate în zona verde nu trebuie să stea în carantină – fiind state considerate sigure.

Cei care intră în România din țările aflate în zonele galbenă și roșie stau 14 zile în carantină, cu excepția celor vaccinați. De asemenea, pentru zona galbenă sunt scutiți de carantină și cei care au un test COVID negativ. Sunt, de asemenea, exceptate de la carantină mai multe categorii de angajați, oficiali și sportivi.

vezi articolul original aici
Author: Pricop Sebastian
Link sursa știre: {authorlink}
Data articol: 05/06/2021
Ora știre: 12:02 AM