Sardinia se confruntă cu furtul nisipului de pe plaje. Amenzile ajung până la 3.000 de euro

Zeci de oameni au fost amendați cu până la 3.000 de euro pentru furtul nisipului și a scoicilor de pe plajele din insula italiană Sardinia, relatează presa locală, citată de BBC.

Autoritățile au anunțat sâmbătă că 41 de persoane au fost depistate că au furat aproximativ 100 de kilograme de nisip și alte obiecte de pe plaje în incidente separate.

Renumitul nisip alb din Sardinia este prețuit pe insulă și este strict interzis să fie luat. Comerțul cu nisip, pietricele și scoici din Sardinia a devenit ilegal în 2017. Amenzile impuse ar putea părea grele, dar de ani de zile insularii s-au plâns de furtul bunurilor lor naturale.

Turiștii, în principal europeni, dar și unii italieni, îmbuteliază nisipul în sticle de plastic pentru a-l păstra ca suveniruri sau pentru a-l scoate la licitație online.

Ca parte a unei investigații în curs, poliția militară și vamală din Sardinia a monitorizat aeroporturile și porturile și, de asemenea, a căutat pe site-uri vânzările ilegale.

Turiștii care încearcă să scoată nisipul băgat în bagaje au fost prinși în timpul controalelor vamale, cu ajutorul razelor X.

Poliția a precizat că în ultimele zile au fost identificate zeci de anunțuri online privind vânzarea ilegală de articole colectate de pe coastele insulei mediteraneene, unele dintre ele având „prețuri ridicate”.

Datele celor acuzați de săvârșirea unor astfel de infracțiuni au fost raportate Corpului Silvic (poliția națională de stat) din Sardinia.

Poliția a spus că în acest an a dat deja amenzi în valoare de aproximativ 13.000 de euro, adăugând că obiectele confiscate au fost returnate în zonele din care au fost luate, acolo unde a fost posibil acest lucru.

Pe o pagină de Facebook creată pentru a evidenția problema numită „Sardinia jefuită și jefuită”, utilizatorii descriu adesea amenințarea unor astfel de furturi ca fiind o urgență de mediu.

Pierluigi Cocco, om de știință în domeniul mediului și rezident al capitalei sarde Cagliari, a declarat pentru BBC că plajele sunt „principalul motiv pentru care turiștii sunt atrași de insula Sardinia”.

Pentru unii oameni, a precizat omul de știință, luarea nisipului acasă reprezintă o „amintire prețioasă”.

Pierluigi Cocco a avertizat că îndepărtarea nisipului ar putea contribui la reducerea plajelor de-a lungul anilor, ceea ce ar reprezenta o amenințare pentru mediu, deoarece schimbările climatice determină o creștere a nivelului mării.

Corpul forestier al insulei a mai anunțat că furtul de nisip ar putea, în timp, să distrugă plajele din Sardinia, care au fost create de-a lungul a milioane de ani.

În 2019, un cuplu francez care a vizitat Sardinia a fost prins cu 40 kg de nisip în portbagajul SUV-ului. Poliția a descoperit nisipul înghesuit în 14 sticle de plastic luate de pe o plajă din Chia, sudul Sardiniei.

Cuplul a spus polițiștilor că vor să-l ducă acasă ca „suvenir” și nu și-au dat seama că au comis o infracțiune.

FOTO: EPA

vezi articolul original aici
Author: ciprian.iana
Link sursa știre: {authorlink}
Data articol: 06/06/2021
Ora știre: 9:02 AM