Cine este omul care, fără să vrea, a distribuit aplicația criptată a FBI prin care au fost prinși sute de infractori

Agențiile de aplicare a legii au arestat aproximativ 800 de suspecți din întreaga lume după ce mii de persoane au fost păcălite să folosească o aplicație de mesagerie criptată care le-a permis polițiștilor să le monitorizeze conversațiile fără știrea lor. Poliția australiană a declarat presei că bărbatul care, fără să vrea, a ajutat la distribuirea aplicației de mesagerie criptată gestionată de FBI era un fugar pe nume Hakan Ayik, relatează BBC.

Ayik era el însuși un lider cunoscut al rețelelor de trafic de droguri și, se pare, un influencer la care au avut acces agenții sub acoperire. Ei i-au plasat un telefon care avea instalată aplicația respectivă (ANOM), pe care Ayik a recomandat-o apoi și altor asociați.

”A fost identificat datorită poziției sale în lumea interlopă. Era considerat drept cineva de încredere, de aceea putea să distribuie cu succes aplicația respectivă”, a declarat un anchetator pentru Australian Telegraph.

Se știe că acesta locuiește de ani de zile în Turcia, iar poliția l-a îndemnat să se predea pentru propria siguranță. ”Având în vedere riscurile cu care se confruntă, cel mai bine este să se predea imediat ce poate”, a declarat Reece Kershaw, comisar al poliției federale australiene.

Cine este Hakan Ayik

Cunoscut
și sub numele de Joseph Hakan Ayik, tânărul de 42 de ani s-a
născut din părinți imigranți turci și se spune că a crescut
într-o suburbie muncitorească din Sidney. Numit de presa
australiană ”gangsterul Facebook”, el a intrat în atenția
mass-media în urmă cu zece ani după ce și-a expus online stilul
de viață luxos, pus pe seama legăturilor cu rețelele de trafic de
droguri.

Ayik locuiește în străinătate de când a fost identificat de poliție ca suspect într-un caz de trafic de heroină. A fost arestat în 2010, în Cipru, pentru scurt timp. A ieșit pe cauțiune și a dispărut, fiind de atunci pe lista celor mai căutați infractori din Australia.

”Crtelul australian” producea anual 1,5 miliarde de dolari

Presa semnala la acea vreme că Ayik conduce o mașină în valoare de 300.000 de dolari și purta la mână un ceas cu diamante. De asemenea, interpreta muzică care făcea referire la presupusa sa carieră criminală. Poliția spune că și-a continuat activitatea criminală în timp ce locuia în străinătate, mai mulți asociați ai săi fiind arestați de-a lungul anilor.

În
această săptămână, presa a scris că Ayik face parte dintr-un
grup mai mare, cunoscut drept ”cartelul australian”, care
introduce anual în țară 1,5 miliarde de dolari proveniți din
traficul de droguri.

O anchetă a 60 Minutes Australia, The Age și Sydney Morning Herald l-a urmărit în Turcia unde, susțin jurnaliștii, el duce un stil de viață opulent, investindu-și banii în afaceri și în două case fastuoase. El ar trăi sub numele Hakan Reis, renunțând la cetățenia australiană. Traficantul s-ar fi căsătorit cu o olandeză și ar avea și doi copii.

Cel puțin 12.000 de telefoane monitorizate

Poliția a derulat marți o operațiune majoră în întreaga lume, arestând sute de suspecți, care au legături cu cartelurile implicate în traficul de droguri și cu sindicatele criminale.

Autoritățile australiene susțin că Hakan Ayik a jucat, fără să vrea, un rol crucial în operațiunea lor. După ce i s-a oferit un telefon cu aplicația ANOM, controlată în secret de FBI, el a recomandat serviciul de mesagerie și altor asociați criminali.

Se pare că au existat aproximativ 12.000 de dispozitive criptate care circulau pe piața neagră cu aplicația preîncărcată, iar utilizatorii trebuia să ceară un cod de acces de la un user existent pentru a o putea folosi, creând astfel un lanț de încredere.

”Am
fost în buzunarul de la spate al crimei organizate”, a dezvăluit
comisarul de poliție Kershaw. Ofițerii spun că au reușit să
citească milioane de mesaje ”în timp real”, în care se puneau
la cale crime, importul unor cantități impresionante de droguri și
altele.

Hakan
Ayik nu se află în custodia poliției, dar autoritățile spun că
utilizatorii aplicației știu că el i-a expus. Polițiștii spun că
ar putea reface drumul acestor telefoane în sens invers, ca pe un
”arbore genealogic” pentru a ajunge la el.

vezi articolul original aici
Author: Grosereanu Bogdan
Link sursa știre: {authorlink}
Data articol: 08/06/2021
Ora știre: 6:03 PM