Cum se împacă munca de poliție cu cercetarea speologică și arheologică | IPJ Hunedoara

Speologul de la IPJ Hunedoara: Cum împacă un polițist din BRAD viața din MAI cu munca de cercetare speologică și arheologică?

Revista Poliției Române a publicat în prima jumătate a anului curent un material cu speologul de la IPJ Hunedoara, Alexandru Lupea, un polițist din BRAD care a reușit să-și practice meseria de polițist dar și să-și consolideze munca de cercetare speologică și arheologică.

Agent șef-adjunct LUPEA Alexandru
Agent șef-adjunct LUPEA Alexandru

„Atunci când nu se află în camera de corpuri delicte a Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative al I.P.J. Hunedoara, agentul şef adjunct de poliţie Lupea Alexandru -Valentin, coboară în măruntaiele pământului pentru a scoate la lumină comori pe care cei mai mulţi dintre noi s-ar bucura să le privească chiar și în fotografii. Pentru că lumea de sub noi – aşa cum îi place poliţistului să o numească – are o viaţă proprie, un suflet pe care doar cei curajoşi se încumetă să îl cerceteze.

Odată ajuns în lumea cavernelor, începi să în înțelegi felul în care strămoşii preistorici se adăposteau şi plăsmuiau creaţii picturale ce impresionează şi astăzi, precum cele de la Lascaux, din Franţa ori din grota Altamira, din Spania.

Citește și VIDEO Șeful Poliției Canine Sibiu a salvat viața unui bărbat încolțit de o haită de câini ciobănești

La doar 17 ani, Alex s-a înscris în clubul speologic SpeoZarandBrad. În 2003 a urmat stagiul de formare Tehnica Speologiei Alpine, la Padiș. Până în 2005, deja explorase peste 250 de peşteri din România.

Peștera Cizmei – cunoscută datorită inciziilor rupestre, Peștera Urșilor de la Bulzeștii de Sus, cu o lungime de peste 1.800 metri și o verticală de -40 metri, sunt cele mai importante peșteri în care a coborât poliţistul, alături de avenul Borțig, care are o denivelare negativă -80 metri.

Între anii 2002 – 2004, polițistul a participat la Cupa Proteus și la Trofeul Zarand, concursuri de parcurgere de peșteră și teste teoretice despre carst și prim ajutor.

Una dintre cele mai interesante experiențe ale tânărului speolog a reprezentat-o întâlnirea cu Iosif Viehmann, doctor în geologie, speolog și profesor, ultimul discipol al lui Emil Racoviță.

În 2005, Alex Lupea depunea jurământul de polițist, în cadrul I.P.J. Hunedoara. În 2008, cu ocazia participării la Congresul Național din Slovacia, a intrat, pentru prima oară într-o peșteră din afara țării. În cei 17 ani de activitate speologică, poliţistul a participat la numeroase tabere de profil, în ţară și nu numai.

Citește și Polițist lovit cu mașina de un șofer fără permis de conducere. Autoturismul era furat.

Alături de doctorii în istorie Dorin Petresc, Roman Cristian și Gheorghe Lazarovici, poliţistul a descoperit o nouă pasiune, ce l-a determinat, în anul 2017,să se înscrie la cursurile de zi ale Facultăţii de Istorie „Lucian Blaga” din Sibiu, specialitatea Studiul Patrimoniului și Managementul Obiectivelor Culturale. De atunci, concediul de odihnă însemna sesiune, cursuri și practica arheologică.

Cel mai îndelungat timp petrecut într-o peșteră a fost de trei zile, în peștera Cioclovina din judeţul Hunedoara.

Cu siguranţă, dincolo de pasiunea temerară pentru explorări şi descoperirea unor taine ale trecutului, pentru poliţistul Alexandru Lupea, peştera este, dincolo de „locul de joacă” de unde scoate la lumină comori alte evoluţiei terestre, o adevărată pledoarie pentru adevăratele valori, un îndemn pentru a porni în marea călătorie către sine”, se menționează în articol.

Mă puteți urmări și pe profilul de Facebook Bogdan Bănică, președinte executiv Sindicatul Național al Polițiștilor din România DECUS, dar și pe Instagram

Articolul Cum se împacă munca de poliție cu cercetarea speologică și arheologică | IPJ Hunedoara apare prima dată în Bogdan Bănică.

vezi articolul original aici
Author: Bogdan Bănică
Link sursa știre: {authorlink}
Data articol: 08/06/2021
Ora știre: 6:03 PM