El Salvador, prima țară din lume care acceptă bitcon ca mijloc legal de plată

Parlamentarii din El Salvador au votat, marți, cu o „supermajoritate” în favoarea Legii Bitcoin, aceasta fiind adoptată cu 62 de voturi dintr-un total de 84 posibile, informează CNBC, citat de HotNews.ro.

El Salvador devine astfel prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată, după ce moneda virtuală ridicându-și valoarea cu 5 %, până la 34.239,17 dolari, la scurt timp după vot.

„Scopul acestei legi este de a reglementa bitcoin ca mijloc de plată legal cu putere de eliberare, nelimitat în orice tranzacție”, indiferent că este vorba de sfera privată sau publică, notează legea.

Legea adoptată stipulează de asemenea că statul „va promova instruirea și mecanismele necesare astfel încât populația să poată accesa tranzacții cu bitcoin”.

Astfel, în El Salvador prețurile pot fi afișate acum în bitcoin, taxele și impozitele pot fi achitate cu moneda digitală și schimburile cu bitcoin nu vor fi taxate ca impozit pe venit.

El Salvador folosește drept monedă oficială dolarul american, nefiind deocamdată clar dacă bitcoin va prelua acest rol, pentru moment cele două monede urmând să circule în paralel.

Economia El Salvador se bazează în mare măsură pe remitențe sau pe banii trimiși acasă din străinătate, care reprezintă aproximativ 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Cei două milioane de salvadorieni care trăiesc în afara țării trimit anual acasă peste 4 miliarde de dolari.

FOTO: EPA

vezi articolul original aici
Author: ciprian.iana
Link sursa știre: {authorlink}
Data articol: 09/06/2021
Ora știre: 6:03 PM