Belco Avia va produce piese pentru mașini electrice

Furnizorul de materiale compozite din comuna bistrițeană Livezile a câștigat o finanțare de 17 milioane de euro pentru un proiect european destinat vehiculelor electrice.

Contractul prevede cercetarea, proiectarea şi dezvoltarea de vehicule electrice ecologice realizate din materiale compozite avansate, echipate cu panouri fotovoltaice, dar și realizarea unei linii de asamblare în vederea obţinerii produsului final. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și vizează creșterea inovării în companii din regiuni mai puțin dezvoltate în România.

Perioada de implementare este până în 2023. Valoarea sa se ridică la 86 de milioane de lei, sprijinul nerambursabil din Fondul European de Dezvoltare Regională fiind de 39 de milioane. Nord-Vest și Nord-Est sunt regiuni pilot în cadrul proiectului “Sprijin pentru specializarea inteligentă a regiunilor mai puțin dezvoltate”, derulat de DG Regio și implementat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Prin aceste proiecte complexe, care abordează într-o manieră integrată lanţul valoric al inovării (activităţi de cercetare, dezvoltare, valorizare), se asigură o mai bună valorificare pe piaţă a rezultatelor din cercetare și alinierea cu tendinţele comunitare de dezvoltare. Belco Avia este un furnizor important de materiale compozite avansate.

Fabrica de la 15 km de Bistrița are o suprafață construită de 16.000 mp. Cu un efectiv de 150 de persoane, e cunoscută ca furnizor de piese avansate din materiale compozite. Producția se adresează domeniilor auto (elemente de caroserie, scaune, caroserii complete), feroviar (carcasa sistemului de răcire a motorului pentru locomotive), sport (caroserii, panourile mașinilor de golf, bărci de pescuit).

vezi articolul original aici
Author: Nora Dumitrescu
Link sursa știre: {authorlink}
Data articol: 11/06/2021
Ora știre: 12:06 PM